Vizibilitate foarte redusă, deplasările în afara localităţilor trebuie evitate

(Călăraşi) Având în vedere atenţionarea meteorologică privind intensificarea vântului cu viteze de 60-70 km/h și ninsori, valabilă în sud-estul țării, în perioada 19.12.2012, ora 02,00 – 20.12.2012, ora 20,00, cu posibilitatea prelungirii sau transformării avertizării din Cod Galben în Cod Portocaliu, Comandamentul Județean pentru Situații de Urgență Călărași recomandă tututror conducătorilor auto să limiteze sau chiar să sisteze deplasările în afara localităților pentru această perioadă!       În cazurile în care situația efectivă din teren o va impune există posibilitatea închiderii circulației pe anumite drumuri sau tronsoane de drum pentru perioade de până la 48 de ore.Cei care nu respectă interdicția de a pătrunde pe un tronson de drum unde a fost restricționată circulația riscă să fie sancționați contravențional și să le fie reținut permisul de conducere. Potrivit informaţiilor oferite de purtătorul de cuvânt al IPJ Călăraşi, inspector Ramona Tudor, în acest moment la Călăraşi se circulă pe toate troasoanele de drum însă în afara localităţilor vizibilitatea este foarte redusă motiv pentru care se recomandă a se evita deplasările în afara localităţilor. Iată câceva sfaturi venite din partea poliţiştilor pentru a evita evenimentele rutiere nedorite:

– Nu plecați în călătorie înainte de a vă interesa de condițiie de trafic și despre starea drumurilor pe tronsoanele de drum pe care urmează să le parcurgeți! Contact Comandamentul Județean pentru Situații de Urgență Călărași: 0242311818.

– Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare. – Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Dacă este necesar să conduceţi pe vreme de iarnă, plănuiţi deplasarea din timp. Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul

unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare. Pentru a evita riscul înzăpezirii pe câmp, nu continuați deplasarea și alegeți să vă retrageți în localități, acolo unde puteți găsi adăpost!

– La pornire pentru a evita patinarea roţilor, demaraţi uşor şi acceleraţi progresiv pentru a evita patinarea roţilor şi derapajul

– Verificaţi instalaţia de iluminare-semnalizare, nivelul uleiului, antigelului, lichidului de parbriz, precum şi instalaţia de climatizare. Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare.

– Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

– Pentru a evita blocarea roţilor şi pierderea controlului asupra autovehiculului, trebuie să sesizaţi şi să frânaţi din timp, foarte uşor şi progresiv.În cazul blocării roţilor şi derapării eliberaţi pedala de frână pentru a recâştiga aderenţă apoi frânaţi din nou progresiv folsoind şi frâna de motor;

– Abordaţi curbele uşor, păstrând o viteză redusă şi uniformă;

– Păstraţi o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul care circulă în faţă

– În situaţia în care rămâneţi în pană pe un sector de drum înzăpezit, scoateţi autovehicululul cât mai în afara părţii carosabile pentru a nu bloca intervenţia utilajelor de deszăpezire şi aprindeţi lămpile de poziţie şi de avarie. (Elena Solomon)

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.