Vindecare din perspectiva acupuncturii


Câți dintre cei care ascultă această emisiune au experimentat oare durerea? Durerea fizică, atât de concretă și chinuitoare? Câți oare au traume sufletești? Și câți nici nu sunt conștienți de ele? Un exemplu: trauma de abandon a celor crescuți de bunici.

În medicină există multe abordări și două ramuri mari: medicina bazată pe dovezi și terapiile complementare. Acestora din urmă li se mai spune și terapii alternative, ceea ce le-a pus într-o greșită poziție de competiție cu medicina alopată.

Terapii complementare sunt: acupunctura, fitoterapia, gemoterapia, homeopatia, osteopatia și multe altele. Ele vin să completeze performanțele medicinii alopate cu alte valențe și perspective asupra
sănătății și bolii. În acupunctură plecăm de la premisa că organismul are nu doar un sistem osos, unul circulator, unul limfatic, unul nervos, ci și un sistem energetic.

Acesta este format din meridiane și puncte. Prin el circulă Qi-ul [ci-ul], adică energia. Sistemul energetic este fundamentul și explicația somatizării. Dar ce este somatizarea? Somatizarea este expresia în formă fizică, prin boală, durere, suferință a unor probleme de ordin emoțional și
sufletesc.

Suntem educați să evităm emoțiile: este rușine ca un băiat să plângă, trebuie să fii tare când cineva drag moare. Dar emoțiile neprocesate, reprimate, blochează sistemul energetic al organismului.
În timp blocajele energetice afectează matricea organelor și conduc la dezechilibre care ajung și în plan fizic. Așa apar bolile. Supresia simptomului prin medicamentul alopat ușurează pe moment
durerea, anulează eventual un mecanism fizic de la baza simptomelor.

Dar dacă dezechilibrul energetic persistă, el se va reflecta într-o altă zonă a organismului.

Uneori este necesar să explorăm cele mai mari abisuri ale ființei pentru a ne reinventa. Această „șansă” ne-o oferă boala. Vindecarea este mai mult decât o vizită la medic și un pumn de pastile. Vindecare este mai mult decât așteptarea ca altcineva, medicul, să te facă bine.

Vindecarea este o decizie interioară profundă, o schimbare de perspectivă, o întoarcere în sine și către Dumnezeu.

Vindecarea este înainte de toate o alegere.

 

Dr Irina Ionica

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.