Stop haosului din educaţie! Declaraţie politică a senatorului Vasile Nedelcu

GRUP PARLAMENTAR PROGRESIST

Declaraţie politică

Stop haosului din educaţie!

Domnule preşedinte,

Stimaţi colegi,

Vă voi vorbi astăzi despre educaţie, un subiect fierbinte în această perioadă, având în vedere faptul că în nici o lună MECTS a avut nu mai puţin de patru miniştri – unul a fost dat jos în urma moţiunii de cenzură, unul nici măcar nu a apucat votul de învestitură, unul dat jos în urma acuzaţiilor de plagiat şi ultimul,  fost lider de sindicat, care tocmai a preluat frâiele educaţiei românesti.

Vreau să atrag atenţia asupra unui aspect: modificările dese nu sunt cheia succesului ! Motiv pentru care sper că noul ministru al Educaţiei, domnul Liviu Pop, nu are ca obiectiv principal măcelărirea Legii Educaţiei Naţionale, intrate în vigoare anul trecut, pentru că acest act normativ cuprinde foarte multe lucruri bune.

Nu contest faptul că unele reglementări ar putea fi îmbunătăţite, însă trebuie să avem grijă ce şi cum schimbăm, aşa încât corectitudinea sistemului să fie cuvântul de ordine.

Sper, în primul rând, că vom avea din nou un bacalaureat corect. Examenul de anul trecut a demonstrat cât de slab au fost pregătiţi copiii noştri. Doar 53 % dintre absolvenţii de liceu – respectiv puţin peste 111.000 de elevi – au reuşit să promoveze testul menit să le verifice cunoştinţele acumulate în patru ani. Un rezultat trist, dezamăgitor, însă venit ca un duş rece pentru societatea românească. Un rezultat care a evidenţiat clar realitatea unui sistem batjocorit timp de 20 de ani, în care trişatul a devenit o regulă încurajată atât de politicieni cât şi de părinţi, un sistem în care slaba pregătire a copiilor a devenit o crudă regulă. Nu are rost să mai căutăm vinovaţi acum, dar trebuie să menţinem severitatea şi corectitudinea pentru că numai aşa cei care mâine ne vor conduce vor fi bine pregătiţi. E timpul să privim realitatea aşa cum este ea, fără minciuni învelite în hârtii strălucitoare pentru a da bine la public şi pentru a creşte popularitatea unui partid sau altul.

Am auzit multe discuţii referitoare la clasa pregătitoare, un subiect asupra căruia m-am documentat timp de câteva săptămâni. Înteleg că se vor investi 50 de milioane de lei, că există bani pregătiţi pentru mobilier şi că programa este specifică vârstei. Vă solicit să păstraţi, domnule ministru, această clasă pregătitoare , pentru că înteleg că în lipsa ei  20.000 de copii nu ar fi mers nici la şcoala şi nici la grădiniţă. Aşa, vom avea convingerea că aceşti copii nu vor pierde un an din viaţă şi nici nu vor repeta la grupa mare pregătitoare acelaşi lucru din grupa mare.

De asemenea, sper că ministerul va păstra acel ordin potrivit căruia banii pentru sindicat nu se mai trag automat din salariile profesorilor, ci fiecare dascăl va plăti – dacă doreşte – cotizaţia. Ministerul nu este casierul sindicatelor!

Vă promit, stimaţi colegi, că voi reveni asupra acestei probleme până când voi avea convingerea că sistemul este pus la punct şi că învătământul este pentru copiii copiilor noştri şi nu apanajul unor grupuri de interese sau a sindicatelor ( vezi cazul Luca).

21 mai 2012                                             Senator Vasile Nedelcu

Circumscripţia nr. 12, Colegiul nr.1, Călăraşi

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.