Scarlatina

Pentru că este epidemie de scarlatină, vom vorbi astăzi despre această boală eruptivă a copilăriei. Scarlatina este produsă de streptococul hemolitic de grup A, care secretă o toxină responsabilă pentru apariția erupției. Acest tip de streptococ va fi izolat în urma exudatului nazal și faringian atât la copiii bolnavi, cât și la așa numiții purtători sănătoși, care, deși au microbul în gât, totuși nu au semne ale bolii. Scarlatina apare mai frecvent la grupa de vârstă 3-9 ani, în lunile de toamnă-iarnă, fiind rară la adulți.

Transmiterea infecției, ca și la alte boli eruptive ale copilăriei, se face pe calea aerului, prin picăturile invizibile de salivă împrăștiate cu ocazia strănutului, vorbitului, tusei. Perioada dintre contactul cu bacteria și apariția primelor simptome ale bolii se numește incubație și durează 2-5 zile. Apoi apar brusc febra, alterarea stării generale,durere în gat și eventual vărsături. La sugari și copii mici febra se poate însoți de convulsii, devenind o urgență. Erupția în scarlatină este de tip de tip maculo-papulos, adică mici pete roșii proeminente și aspre la pipăit pe tot corpul. Există un aspect caracteristic al feței dat de paloarea din jurul gurii și roșeața din obraji.

Leziunile din gât se numesc angină scarlatinoasă și se caracterizează prin: fundul gatului roșu aprins, amigdale mărite, roșii, acoperite uneori de depozite albe de puroi, ca niște puncte albe; valul palatin din partea din spate a gâtului și omușorul sunt roșii, tumefiate. Limba are un depozit gros alb și marginile și vârful roșu. După ce depozitul cade, lasă în urmă o limbă zmeurie. Ganglionii din regiunea gâtului sunt măriți și dureroși la palpare.

Diagnosticul este bănuit atunci când există erupția caracteristică pe piele, febră și angină și este  confirmat de exudatul faringian care evidențiază streptococului Bhemolitic, la care se adaugă creșterea titrului ASLO la 2 săptămâni de la debutul bolii.

Scarlatina poate cauza complicații grave dacă nu este tratată. Complicațiile pot fi local la urechi, amigdale sau sinusuri, cât și generale, imunologice: reumatism articular acut, afectarea rinichiului sau a inimii. Tratamentul include izolare timp de 7-10 zile, un regim alimentar hidro-lacto-zaharat
în perioada febrilă și anihilarea streptococului printr-un tratament medicamentos antibiotic simplu, de 7–10 zile. La acesta se adaugă tratament simptomatic cu medicamente care scad febra și inflamația și cu vitamina C.

Tratamentul scarlatinei trebuie condus de medicul specializat în boli infecțioase.

 

Dr Irina Ionica

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.