Recomandări ANSVSA pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, în perioadele cu temperaturi ridicate

În sezonul cald creşte riscul alterării alimentelor, implicit, al apariţiei de toxiinfecţii alimentare şi de aceea este bine ca cetăţenii să respecte câteva măsuri simple, dar foarte eficiente.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă  populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde o mai mare atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate. Astfel, consumatorilor li se recomandă: să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor; cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle, la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, sub -12˚C; produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru a fi ulterior preparate sau consumate; îndepărtaţi alimentele alterate, sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente; spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma. De asemenea, în această perioadă DSV efectuează controale la agenţii economici pentru a se asigura că sunt respectate următoarele măsuri: evitarea expunerii la vânzare a produselor de origine animală în locuri şi spaţii care nu asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare; verificarea condiţiilor de manipulare, depozitare şi transport ale produselor de origine animală în toate unităţile autorizate. Consumatorii pot sesiza autorităţile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor asupra oricăror abateri din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit numărul de telefon – 0800 826.787.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.