Prevenție în diabetul zaharat

Diabetul zaharat este o dereglare a secreției de insulină a pancreasului. Există mai multe tipuri de diabet zaharat, cel mai frecvent fiind cel de tip 2.

Glicemia sau nivelul zahărului din sânge este indicatorul principal în diabet și în prevenirea posibilelor complicații ale lui. Diabetul zaharat se definește prin creșterea glicemiei pe nemâncate peste 120 mg/dl sau a hemoglobinei glicate peste 6,5%. În prezent laboratoarele folosesc valori și mai mici ale glicemiei pentru ridicarea unui semnal de alarmă privind diabetul zaharat.

O altă modalitate de apreciere a nivelului glicemiei este efectuarea analizei denumite „hemoglobină glicată”, sau A1c, care reflectă nivelul mediu al glucozei din sânge (glicemia medie) în cursul a 2-3 luni anterioare testării.

Aproximativ 6% din populația de peste 20 de ani este deja diagnosticată cu diabet de tip 2. Un procent de trei ori mai mare are prediabet, ceea ce indică riscul acestor persoane de a face diabet în viitorul apropiat.

Diabetul este o amenințare serioasă pentru sănătatea mamei și copilului,
poate insuficient conștientizată. Una din 7 sarcini este afectată de diabet de
sarcină. Dintre aceste femei aproape jumătate vor dezvolta ulterior diabet zaharat de tip 2 și vor avea un risc de 10 ori mai mare de boli cardiovasculare. Femeile cu diabet zaharat de tip 1 au un risc crescut de a pierde sarcina, de a avea copii cu malformații, mai mari decât normalul sau ei înșiși cu risc ulterior
de a dezvolta diabet zaharat.

Diabetul de tip 2 poate fi reglat prin regim alimentar strict și medicamente numite antidiabetice orale, iar în faze avansate poate deveni insulinonecesitant, adică poate necesita administrarea de  insulină subcutanat.

Prediabetul este o stare intermediară, în care glucoza din sânge nu mai este în parametrii normali, dar nici suficient de mare pentru a se încadra în diabet. Prediabetul reprezintă un moment în care schimbarea stilului de alimentație și de viată poate face diferența între sănătate și boală.

Dar cel mai important este că majoritatea cazurilor de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite. Femeile și fetele sunt cele care au potențialul de a duce prevenția diabetului la un alt nivel. Pentru că este dovedit că 70 % din cazurile de moarte prematură la adulți se datorează comportamentelor inițiate în adolescență, femeile ca mame au o influență uriașă asupra stării de sănătate a copiilor lor pe termen lung.

Cultivați un stil de viață sănătos pentru dumneavoastră și copiii dumneavoastră și testați-vă periodic glicemia!

 

Dr Irina Ionica

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.