Prevenirea bolilor prin spălatul pe mâini

Există numeroase boli numite boli ale mâinilor murdare, din care poate cea mai gravă și mai răspândită este hepatita A. Igiena mâinilor, adică păstrarea mâinilor curate reprezintă unul dintre cele mai importante gesturi pe care le putem face pentru a evita îmbolnăvirea și răspândirea germenilor, adică a acelor microbi care pot provoca boli. Spălarea mâinilor cu apă curată și săpun previne multe boli și este mai importantă pentru igienă și prevenirea bolilor decât orice altceva. În cazul în care nu este accesibilă apa curată, poate fi utilizată orice sursă de apă disponibilă. Dacă nu sunt disponibile apa și săpunul, pentru a curăța mâinile poate fi utilizat un dezinfectant pentru mâini care conține cel puțin 60% alcool.
Când trebuie să vă spălați mâinile?
Înainte, în timpul și după prepararea alimentelor
Înainte de a mânca alimente
Înainte și după îngrijirea unei persoane bolnave
Înainte și după tratarea tăieturilor și rănilor
Înainte de a atinge bebeluși sau alte persoane cu imunitatea scăzută
•După folosirea toaletei
• După schimbarea scutecelor sau curățarea unui copil care a folosit toaleta
• După ce v-ați atins cu mâna nasul sau după ce ați suflat nasul, după tuse sau strănut
• După atingerea unui animal, a hranei pentru animale sau a excrementelor acestora
• După manipularea hranei pentru animale sau a animalelor de companie
• După atingerea banilor, clanțelor, barelor în transportul public, adică a acelor obiecte care au fost atinse înainte de numeroase alte persoane
•După atingerea gunoiului
Spălarea mâinilor se face în modul următor:
Se umezesc mâinile cu apă curată, curgătoare, preferabil caldă, se oprește apoi robinetul și se aplică săpun.
Se freacă mâinile bine cu săpunul, astfel încât să fie bine spălate și pe spate, între degete și sub unghii. Această etapă trebuie să dureze cel puțin 20 de secunde, adică atât cât durează să cântați în gând “Mulți ani trăiască” de două ori sau să spuneți „Tatăl nostru”.
• Se clătesc bine mâinile sub jet de apă curată.
• Se usucă mâinile folosind un prosop curat sau jetul de aer.
Ce se poate face dacă nu aveți la îndemână apă și săpun?
Spălarea mâinilor cu apă și săpun este cea mai bună metodă de a reduce numărul de germeni. Dacă nu sunt disponibile apă și săpun, se poate utiliza un dezinfectant de mâini care conține cel puțin 60% alcool.
Se mai pot folosi de asemenea șervețele umede, cu care se șterg bine mâinile pe toate părțile.

Dr Irina Ionica

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.