
Prevenirea bolilor prin spălatul pe mâini

Când trebuie să vă spălați mâinile?
• Înainte, în timpul și după prepararea alimentelor
• Înainte de a mânca alimente
• Înainte și după îngrijirea unei persoane bolnave
• Înainte și după tratarea tăieturilor și rănilor
• Înainte de a atinge bebeluși sau alte persoane cu imunitatea scăzută
•După folosirea toaletei
• După schimbarea scutecelor sau curățarea unui copil care a folosit toaleta
• După ce v-ați atins cu mâna nasul sau după ce ați suflat nasul, după tuse sau strănut
• După atingerea unui animal, a hranei pentru animale sau a excrementelor acestora
• După manipularea hranei pentru animale sau a animalelor de companie
• După atingerea banilor, clanțelor, barelor în transportul public, adică a acelor obiecte care au fost atinse înainte de numeroase alte persoane
•După atingerea gunoiului
Spălarea mâinilor se face în modul următor:
• Se umezesc mâinile cu apă curată, curgătoare, preferabil caldă, se oprește apoi robinetul și se aplică săpun.
• Se freacă mâinile bine cu săpunul, astfel încât să fie bine spălate și pe spate, între degete și sub unghii. Această etapă trebuie să dureze cel puțin 20 de secunde, adică atât cât durează să cântați în gând “Mulți ani trăiască” de două ori sau să spuneți „Tatăl nostru”.
• Se clătesc bine mâinile sub jet de apă curată.
• Se usucă mâinile folosind un prosop curat sau jetul de aer.
Ce se poate face dacă nu aveți la îndemână apă și săpun?
Spălarea mâinilor cu apă și săpun este cea mai bună metodă de a reduce numărul de germeni. Dacă nu sunt disponibile apă și săpun, se poate utiliza un dezinfectant de mâini care conține cel puțin 60% alcool.
Se mai pot folosi de asemenea șervețele umede, cu care se șterg bine mâinile pe toate părțile.
Adaugă la favorite Legătură permanentă.