Melanomul malign

Pentru că se apropie vara și soarele devine tot mai arzător, vom oferi astăzi informații despre melanomul malign. Riscul de a dezvolta melanom crește treptat de-a lungul vieții, pe măsură ce pielea primește doze tot mai mari de raze ultraviolete prin expunerea la soare.
Melanomul este o tumoră care apare pe piele sub forma unei umflături sau pete plane, de culoare maro închis sau negru. Melanomul malign este forma de cancer al pielii cea mai agresivă. Depistarea timpurie și tratarea melanomului înseamnă șanse reale de vindecare și supraviețuire timp îndelungat.
Factorii de risc, adică acele condiții a căror prezență fac instalarea bolii mai probabilă sunt în cazul melanomului malign: expunerea prelungită la radiații ultraviolete, arsurile solare și imunitatea deficitară. Stresul și fumatul, cunoscuți în general ca factori oncogeni, adică favorizanți ai cancerului,
produc deprimarea imunității organismului, slăbirea mecanismelor sale de apărare și rezistenței la îmbolnăviri. Indirect deci, acești factori pot contribui la apariția melanomului malign.
Razele ultraviolete artificiale de la solar stimulează pigmentarea, dar și degenerarea celulelor producătoare de melanină, pigmentul din piele. Boala afectează preponderent sexul masculin (57% dintre cazuri apărând la bărbați) și persoanele mai palide și blonde.
Cei care au nevi pigmentari, adică alunițe închise la culoare și observă o modificare a aspectului acestora – forma asimetrică, modificarea dimensiunii și/sau a culorii – trebuie să meargă în cel mai scurt timp la medicul dermatolog.
Dată fiind agresivitatea acestui tip de cancer, trebuie acordată atenție prevenției primare, adică reducerii factorilor de risc. Pentru aceasta trebuie evitate expunerea la soare și arsurile solare, folosindu-se creme de calitate, cu factor de protecție (30-50). Factorul de protecție indică de câte ori crema respectivă protejează mai mult, raportat la protecția naturală a pielii.
Când se expune pielea la soare pe malul mării, trebuie folosită cremă cu factor de protecție maxim pe toată pielea și, trebuie evitată expunerea la soare între orele 11.00 si 15.00.
Melanomul descoperit și îndepărtat chirurgical în stadiul incipient, adică înainte de a fi depășit epiderma, este vindecabil în proporție de 97- 100%. De asemenea, și melanoamele de mai puțin de 1 mm, care nu au ajuns să metastazeze (adică să se multiplice și la distanță), au o rată bună de
supraviețuire la 5 și 10 ani.
Nu lăsați ca frica de boală să întârzie sau să împiedice tratarea ei! Astăzi în cancer există speranța reală a vindecării. De aceea fiți atenți la propriul corp și la semnalele pe care le transmite și adresați-vă medicului dermatolog în cazul în care observați leziuni suspecte de a fi melanom!

Dr Irina Ionica

 

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.