La ce să ne așteptăm după intervenția de implant dentar?


Deoarece procedura de inserare a unui implant dentar este o intervenție chirurgicală, este absolut normal să urmeze o perioadă de recuperare. Semnele și simptomele ce apar în această perioadă nu sunt complicații și nici nu înseamnă că ceva a mers prost. Așa decurge procesul de vindecare, indiferent dacă vi s-a pus un singur implant sau mai multe implanturi.

Serviciile de implantologie și chirurgie orală din clinica stomatologică din București, Omnia Dental, sunt asigurate de medici ultraspecializați în chirurgie minim invazivă, ceea ce înseamnă tăieturi minime și urmări reduse în intensitate sau deloc. În plus, toate implanturile realizate în clinica noastră sunt cu grijă planificate digital înainte de intervenție. Astfel medicul știe cu exactitate locul și modul în care trebuie inserat implantul dentar încă înainte ca pacientul să se așeze pe scaun, crescând astfel la maxim șansele de reușită a intervenției și durata de viață a implantului.
Absența durerii din timpul intervenției și, în majoritatea cazurilor, și după aceasta, oferă pacienților noștri un grad ridicat de confort. 

Sângerări

Este posibil ca locul implantului să sângereze timp de aproximativ 48-72 de ore după operație. Dacă implantul a fost plasat pe arcada superioara în vecinătatea sinusului maxilar sau dacă ați avut nevoie de sinus lift, este posibil să apară și sângerări nazale.

Sângerările sunt cel mai adesea comparabile cu cele apărute după o extracție dentară.

Vânătăi

După aproximativ 2-3 zile de la operație s-ar putea să observați unele vânătăi pe față. Nu e un motiv de îngrijorare, acestea dispar de la sine. Ele se datorează sângerării din timpul intervenției chirurgicale și a vindecării.

Inflamație

Este posibil ca zona din jurul gurii, obrajilor și ochilor să se umfle ușor în primele 1-3 zile după procedură. Acest lucru este mai frecvent întâlnit în cazul implanturilor dentare însoțite de adiții osoase.
Inflamația ar trebui să dispară după 4 zile. În caz contrar contactați medicul, deoarece aceasta poate fi un semn al infecției implantului dentar.

Disconfort

Este posibil să simțiți un anumit disconfort în primele zile după intervenție. Buzele se pot simți uscate și întinse. O durere în gât și probleme la înghițire sunt frecvente, mai ales dacă ați fost sedat.

Când vine vorba de durere, plasarea implantului nu provoacă un exces al acesteia. Osul nu are terminații nervoase, astfel încât prepararea canalului osos pentru implant nu este dureroasă nici în timpul și nici după operație.

Medicul dentist vă poate recomanda să luați analgezice după intervenție. Nu trebuie să luați mai mult de 3-4 zile.

Ameţeală

S-ar putea să vă simțiți ușor amețit după ce se termină intervenția. Acesta este un efect secundar natural al anesteziei și dispare în scurt timp.

 
Greață

Unii pacienți pot avea senzație de greață, indusă de anestezie. Aceasta ar trebui să dispară în decurs de aproximativ 3 ore.

Febră

O temperatură ușor crescută este frecventă după o intervenție chirurgicală orală. Totuși, ar trebui să rețineți că temperatura nu trebuie să depășească 38.5°C. În caz contrar, contactați imediat medicul.


Cât durează recuperarea după un implant dentar?

 

Medicii compară perioada de recuperare după o intervenție de implant dentar cu cea după o extracție a dinților. Cu toate acestea, vindecarea completă poate dura câteva luni.

În timpul perioadei de recuperare, este esențial să urmați recomandările medicului dumneavoastră.

Anestezia din cursul operației durează câteva ore. Suturile se îndepărtează de obicei după 7-11 zile de la intervenție. În acest timp, majoritatea simptomelor postoperatorii dispar și următoarea etapă de vindecare poate începe.

Un proces numit osteointegrare trebuie să aibă loc înainte de plasarea coroanelor dentare permanente. Osteointegrarea este procesul prin care implantul se „sudează” cu osul înconjurător.  Acest proces durează aproximativ 3-6 luni.

 

Ce poate afecta timpul de recuperare după intervenția de implant dentar?

Fiecare pacient este diferit, deci este dificil de spus cât de mult va dura exact recuperarea. Dar există câțiva factori după care vă puteți ghida:

  • Numărul și localizarea implanturilor. Cu cât au fost plasate mai multe implanturi dentare, cu atât vindecarea ar putea dura mai mult. Acest lucru se datorează faptului că osul și gingiile trebuie să suporte mai mult stres în timpul intervenției chirurgicale. Locația este, de asemenea, importantă, deoarece osul mandibular tinde să se vindece mai repede decât maxilarul superior.
  • Calitatea igienei orale. Igiena orală regulată înainte și dupa plasarea implantelor dentare este esențială pentru a accelera procesul de recuperare.
  • Fumatul. Fumatul încetinește procesul de vindecare. Nicotina produce contracția vaselor iar sângele nu poate curge la țesuturi la fel de eficient. Pe termen lung, acest lucru poate duce chiar la eșecul implantului. Orice reducere a fumatului este benefică pentru sănătatea orală și a întregului organism. Abstinența înainte și după operație este esențială pentru succesul intervenției.
  • Dacă au fost necesare adiții osoase. Adițiile osoase necesită o perioadă suplimentară de vindecare ce ar putea dura până la un an.
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.