Inspecţia Muncii şi ITM Călăraşi marchează „Ziua mondială a Securității și Sănătății la locul de Muncă şi de Comemorare a lucrătorilor accidentați și decedați la locul de muncă”

Astăzi, 28 aprilie, este „Ziua mondială a Securității și Sănătății la locul de Muncă şi de Comemorare a lucrătorilor accidentați și decedați la locul de muncă”. Acest eveniment este organizat în fiecare an de Organizația Internațională a Muncii (OIM), încă din anul 1919 și aduce în prim-planul opiniei publice importanța deosebită a  acțivității de prevenire a accidentelor si bolilor profesionale. Această campanie de conștientizare este menită să atragă atenția, asupra amplorii accidentelor legate de muncă, a bolilor profesionale și a accidentelor mortale.

Conceptul de mediu de lucru sigur și sănătos, trebuie să fie respectat și aplicat de către toţi angajatorii și lucrătorii, participând în mod activ la crearea acestuia, prin intermediul unui sistem de drepturi, responsabilități și obligații prestabilte, principiul prevenției fiind prioritar.

Astfel, se dorește ca toate acțiunile ce se organizează, să mărească conștientizarea oamenilor cu privire la activitatea de prevenire şi promovare a unei culturi în domeniul s.s.m., ce poate ajuta la reducerea numărului de cazuri ce privesc accidentările şi decesele produse ca urmare a evenimentelor la locurile de muncă.

Se știe că prevenția este mai puțin costistitoare decât costurile determinate de gestionarea consecințelor condițiilor necorespunzătoare de muncă. Pentru a realiza condiții de siguranță a locurilor de muncă e nevoie ca lucrătorii să fie instruiți, informați și să li se permită să participe la discuții cu privire la toate aspectele legate de sănătatea și securitatea la locul lor de muncă.

Reprezentanții s.s.m. cunosc cel mai bine realitățile de la locul de muncă. Ei sunt mai bine instruiți și mai conștienți de ceea ce se întâmplă cu adevărat în fiecare zi și identifică riscurile folosirii substanțelor periculoase, preocupării legate de stress, identificarea problemelor musculo-scheletice cauzate de efortul depus sau a problemelor cauzate de violență și hărțuirea la locul de muncă, munca în temperaturi extreme ş.a. În această situaţie, lucrătorii nu numai că devin mai conștienţi de aspectele legate de siguranță, dar prezența reprezentanților s.s.m. în cadrul companiilor oferă încredere lucrătorilor să vorbească și să ridice probleme de sănătate și siguranță.

Inspecţia Muncii şi ITM Călăraşi marchează acest eveniment în conformitate cu situaţia actuală şi anume prin intermediul mass-media.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.