Dislipidemia

Dislipidemia reprezintă tulburarea metabolismului lipidelor, adică procesarea defectuoasă a grăsimilor de către organism.

Dislipidemia este evidențiată prin analiza de sânge numită profil lipidic, care conține mai mulți parametri, cum sunt colesterolul și fracțiunile acestuia, lipidele totale, trigliceridele.

Dislipidemia este un factor de risc pentru apariția sau agravarea bolilor de inimă. De aceea prevenția problemelor de inimă presupune analize de sânge anuale care să includă și profilul lipidic. Medicul de familie vă va indica cu siguranță această analiză, în mod gratuit, decontat de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Colesterolul, este o grăsime care se găsește în aproape toate alimentele de origine animală și care la om este produs de către ficat. El are un rol foarte important în organism: este o componentă cu rol stabilizator al membranelor celulare, inclusiv la nivelul sistemului nervos,  articipă la formarea vitaminei D, a unor factori implicați în coagulare, a hormonilor sexuali și acizilor  biliari, ca sa amintim doar câteva din nivelurile la care este implicat.

Cauzele dislipidemiei pot fi primare, genetice, sau secundare stilului de viață. Cauzele genetice fac ca organismul să producă prea mult colesterol „rău” (LDL) și prea puțin colesterol „bun” (HDL). În aceste cazuri, ca urmare a unor mutații genetice, tinerii pot avea valori crescute ale colesterolului extrem de rezistente la tratament și de periculoase.

Cauzele secundare țin de: exercițiu fizic insuficient, alimentație bogată în grăsimi, prăjeli, consumul excesiv de alcool, diabetul zaharat, hipotiroidismul, afecțiuni renale cronice, afecțiuni ale ficatului, fumatul, medicamentele pe bază de estrogeni, thiazide, contraceptive orale.

Dislipidemia este o vreme un agresor tăcut. Însă cantitatea mare de grăsimi și trigliceride din sânge poate provoca în timp depuneri de grăsime la nivelul vaselor de sânge, pielii, ficatului sau a splinei și apoi manifestări ce includ tulburări neurologice, angină pectorală și infarct miocardic.

Nivelul de referință al colesterolului, adică valoarea considerată normală, a scăzut dea lungul timpului tocmai din necesitatea de prevenire a bolilor de inimă, așa cum au demonstrat-o diverse studii clinice.
Tratamentul dislipidemiei presupune: reducerea greutății corporale, dieta săracă în grăsimi și exerciții fizice.

Dacă astfel de schimbări aplicate sistematic, devenite un stil de viață nu dau rezultate, se recurge și la medicamente care scad grăsimile din sânge. Este comod să luăm o pastilă, calea ușoară, dar cu adevărat important este să ne luăm în propriile mâini responsabilitatea sănătății, încetând a ne abuza propriul corp prin mâncat excesiv și nesănătos, alcool, obezitate, lipsa mișcării și fumat.

Dr Irina Ionica

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.