Diareea acută

Diareea reprezintă o problemă de sănătate frecvent întâlnită în sezonul cald. Acest lucru se întâmplă pentru că alimentele se alterează mai rapid și riscul de a le consuma contaminate cu colonii întregi de germeni crește. De asemenea apa este mai frecvent contaminată vara.

Diareea acută este definită prin eliminarea a mai mult de 3 scaune apoase, moi într-o zi. Eliminarea a doar 2 scaune moi într-o zi cu reluarea apoi a tranzitului normal este o metodă naturală prin care organismul îndepărtează ceea ce nu îi priește și în astfel de cazuri nu este necesar tratament.

Pe lângă cauzele bacteriene, care țin de contaminarea alimentelor și a apei, alte cauze de diaree acută pot fi: virusurile (dintre care cel mai frecvent este rotavirusul), intoleranțele alimentare, paraziții, reacțiile adverse la unele medicamente, în special antibioticele administrate pe termen lung.

Diareea acută se rezolvă de la sine în cele mai multe cazuri, dar devine periculoasă când se complică cu diferite grade de deshidratare. În multe cazuri tratamentul suficient este acoperirea pierderilor de lichide asociate scaunelor multiple și apoase, care provoacă deshidratare.

În cazurile în care diareea este de cauză infecțioasă preparatele antidiareice pot stopa diareea, dar nu este bine, pentru că împiedică eliminarea germenilor din intestin, ceea ce în final agravează simptomele.

Trebuie evitată administrarea de antibiotice la întâmplare datorită riscului ca astfel unele dintre bacterii să capete rezistență la acele antibiotice și să se selecteze astfel tulpini și mai periculoase, care pot genera infecții mai grave și mai greu de stăpânit. Antibioticele pentru diaree trebuie prescrise de medicul de specialitate boli infecțioase.

Deshidratarea se instalează atunci când organismul pierde prea multe lichide și electroliți, adică ioni, în special sodiu și potasiu. Pierderile trebuie înlocuite rapid, mai ales la copii la care efectele deshidratării sunt mult mai grave, putând duce la complicații grave și chiar la deces într-un timp scurt. Rehidratarea în cazul diareei acute se face nu cu apă simplă, ci cu soluții speciale de electroliți destinate rehidratării, recomandate de către medic. Se vor consuma supe și compoturi, precum și preparate pe bază de orez.

Trebuie solicitat neîntârziat ajutor medical de urgență când un copil are:

– diaree mai mult de 24 de ore,

– febră mai mare de 39 de grade,

– scaune negre, cu sânge sau cu puroi,

– dificultăți de respirație,

– ochii înfundați, pielea uscată, cu pliul persistent,

– somnolență și iritabilitate în contextul unei diarei.

Preveniți diareea de cauză infecțioasă astfel:

– nu consumați niciodată apă din surse nesigure (nici chiar pentru spălatul pe dinți),

– beți doar sucuri și apă îmbuteliate de firme autorizate,

– evitați laptele nepasteurizat,

– nu consumați carne și peste incomplet preparate sau crude,

– spălați cu atenție fructele si legumele, dar și mâinile înainte de a mânca

 

Dr Irina Ionica

 

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.