Despre antibiotice

Fie că numim aceasta inteligență sau simplu mecanism de supraviețuire, un lucru este sigur: bacteriile se adaptează la încercarea noastră de a le omorî folosind antibiotice.

Această adaptare, care de multe ori are ca suport o modificare genetică a tuturor generațiilor următoare de bacterii, poartă numele de rezistență. Așadar rezistența la antibiotice o capătă bacteriile, și nu omul.

Când sunt expuse la antibiotice, bacteriile sensibile sunt omorâte, iar bacteriile rezistente vor continua să crească şi să se înmulţească,

După cum se arată într-o campanie denumită „Ziua Europeană a informării despre antibiotice”, utilizarea excesivă şi incorectă a antibioticelor accelerează apariţia şi răspândirea bacteriilor rezistente la antibiotice.

Există multe situații pentru care se administrează antibiotice în mod greșit: cele mai multe răceli şi gripe nu sunt provocate de bacterii, ci de viruşi, împotriva cărora antibioticele NU sunt eficace. În astfel de cazuri, antibioticele nu vă vor îmbunătăţi starea, pentru că antibioticele nu reduc simptome precum precum febra și strănutul.

Iată câteva modalități de a utiliza incorect antibioticele: dacă scurtaţi durata tratamentului, dacă reduceţi dozele, dacă nu respectaţi frecvenţa corectă (administrarea unui antibiotic o dată pe zi în loc de 2 sau 3 ori pe zi conform indicaţiilor medicului). În atfel de cazuri nu veţi avea antibiotic suficient în organism şi unele bacterii vor supravieţui şi pot deveni rezistente. Antibioticele sunt medicamente deosebit de importante pentru om în lupta cu infecțiile și tocmai pentru a le păstra eficacitatea pe termen cât mai lung, trebuie să le folosim corect. În caz contrar, riscăm ca bacteriile, în adaptarea lor inteligentă la mediu, să nu mai fie sensibile la niciun antibiotic, sau doar la substanțe foarte noi și tot mai scumpe.

Respectaţi întotdeauna sfatul medicului privind momentul, modul de administrare a antibioticelor și durata tratamentului! Doar astfel ele pot rămâne o armă valabilă în tratamentul infecțiilor și pot continua să facă pentru noi, la nevoie, diferența între viață și moarte.

 

Dr Irina Ionica

 

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.