Crăciunul și mâncatul excesiv

Sărbătoarea Crăciunului are o semnificație religioasă și sufletească profundă.
Nașterea fiului lui Dumnezeu din om, deopotrivă miracol și binecuvântare, se suprapune ca simbol peste momentul când natura reîncepe să își exprime forța condensată în sămânță, când ziua începe să crească din nou. După o perioadă de post menită să ne pregătească pentru bucuria nașterii Domnului, sărbătoarea Crăciunului s-a transformat încet-încet din pioasă meditație în prilej de masă cât mai îmbelșugată împreună cu familia. Semnificația profundă a momentului cade în planul doi sau este uitată adeseori, ocupați fiind să facem față stimulilor de marketing excesiv, mâncatului și
cumpărăturilor compulsive.
Mâncăm prea mult de Crăciun la presiunea familiei, a tradiției prost înțelese și mai ales ca mecanism de compensare a unor suferințe sufletești profunde, ca o exprimare a nevoii neîmplinite de siguranță și hrană emoțională.
Mâncatul excesiv de Crăciun reprezintă un abuz pe care îl facem asupra propriului organism, de multe ori la presiunea unor persoane dragi, care gătesc cu înfocare pentru noi numeroase feluri de mâncare. Pe lângă cantitate, masa de Crăciun „păcătuiește” și prin modul dezechilibrat în care este alcătuită: carne tocată și prăjită în untură, carne de porc grasă, maioneze și cât mai multe dulciuri, așadar numeroase grăsimi și zaharuri. La acestea se adaugă de multe ori băutura în exces.
A mânca brusc multe grăsimi, dulciuri și a consuma cantități mari de alcool, fie și ocazional la sărbători, reprezintă o forțare a digestiei organismului, a capacității metabolice și secretorii a ficatului, pancreasului și celorlalte glande ce secretă enzime digestive. A îndopa propriul organism brusc după o perioadă de post este o forțare a limitelor corpului, care pot ceda. De multe ori acest exces vine pe un fond de alimentație nesănătoasă, care favorizează obezitatea și alți factori de risc pentru diverse boli. La acestea se adaugă expunerea organismului la temperaturile scăzute specifice anotimpului rece.

Astfel se creează condițiile pentru evenimente acute nedorite cum sunt infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, pancreatita acută, care pot transforma sărbătorile în prilej de suferință maximă pentru întreaga familie.

Și totuși responsabilitatea și alegerea ne aparțin.

Nu vă abuzați organismul tocmai într-un moment atât de special sufletului cum este Crăciunul!

 

Dr Irina Ionica

 

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.