Beneficiile ghimbirului pentru sanatate

Desi nu este foarte des consumat, ghimbirul are numeroase proprietati si beneficii asupra sanatatii organismului, multe dintrea cestea chiar demonstrate prin studii si cercetari. Printre cele mai cunoscute sunt intarirea sistemului imunitar, lupta impotriva diverselor bacterii si chiar la intensificarea metabolismului.

 

Ce este ghimbirul?

Ghimbirul are denumirea oficial de „Zingiber officinale” si este o planta originala din padurile tropicale din Sudul Asiei. Acesta are o lunga istorie, fiind folosit de foarte multi ani ca si condiment in alimentatie dar si in medicina naturista.

Denumirea de ghimbir vine din limba pali de la cuvantul „singivera” si care s-ar traduce „in forma de corn de cerb”. Folosit pentru proprietatile sale inca din cele mai vechi timpuri, ghimbirul a fost mentionat chiar si de catre Pitagora. Mai mult decat atat, acesta a fost des utilizat si in medicina chineza pentru a trata anumite afectiuni (probleme digestive, tusea sau calmearea reumatismului).

Mult mai rar folosit in Europa, ghimbirul este foarte apreciat in bucataria orientala, asta deoarece are foarte multe beneficii pentru organismul nostru. Printre acestea se numara indigestia, greata sau raceala.

Trebuie sa stii ca acesta planta (mai exact radacina ei) are un gust iute, iar acesta este si mai intens daca se fierbe, asta deoarece prin procesul de fierbere se pierd o parte din uleiurile volatile. Exista tari din Asia care folosesc insa ghimbirul ras si amestecat cu alte condimente pentru a prepara o pasta de curry.

Beneficiile consumului de ghimbir

Ghimbirul este considerat de mult un aliment minune, cu reale beneficii impotriva unui spectru larg de afectiuni si boli. Desigur, chiar si in acest caz, asta nu inseamna ca nu mai trebuie sa consulti un medic. Dimpotriva! Medicul poate sa-ti recomande un tratament medicamentos, iar ghimbirul sa fie folosit ca si un adjuvant.

Datorita proprietatilor sale, s-au realizat foarte multe cercetari si studii clinice, inlcusiv in univeristati de renume sau clinici specializate in alimentatie si nutritie. Toate aceste cercetari au demonstrat mai multe beneficii, cele mai importante fiind urmatoarele.

Ajuta functia digestiva

Ghimbirul previne aparitia disconfortului digestiv, indigestia sau balonarea. Acest lucru se intampla deoarece stimuleaza enximele cu rol in absorbtia nutrientilor. De asemenea, deoarece are proprietati antiinflamatorii, acesta ajuta la relaxarea muschiilor stomacului, facilitand in acest fel o mai buna digestie.

Poate prevenii infectiile orale

A fost demonstrat ca ghimbirul previne infectiile orale, luptand impotriva dezvoltarii bacteriilor care produc boli gingivale. In aceasta categorie intra gingivita (gingii inflamate) sau parodontoza.

Un foarte bun energizant si antioxidant

Este cunoscut faptul ca are proprietati antioxidante, iar dina cest motiv sustine functia cognitiva in procesul de imbatranire, dar si ajuta la imbunatatirea memoriei. Pe langa proprietatile antioxidante, ghimbirul este si un foarte bun energizant, putand a se compara chiar si cu cafeaua (in acest sens se recomanda consumul de ceai de ghimbir).

Impotriva gripei si a racelii

Cauti un remediu naturist impotriva racelii si gripei? Atunci cu siguranta trebuie sa incluzi pe lista si radacina de ghimbir. Deoarece are proprietati diaforetice, ghimbirul activeaza procesul de transpiratie. Reducerea reduce simptomele in cazul racelolor si a gripelor si ajuta la intarirea sistemului imunitar.

Impotriva colesterolului

Cu toti stim ca un nivel ridicat de colesterol ne poate pune sanatatea in pericol, iar de aici mai este doar un singur pas pana la aparitia problemelor cardiovasculare. Un studiu care a fost publicat in Saudi Medical Journal a demonstrat ca un consum de 3 g de ghimbir pe zi, impartit in 3 portii, timp de 45 de zile, reduce nivelul colesterolului.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.