Alergiile de primăvară

Primăvara care pe cei mai mulți ne bucură prin  energia sa specială și revenirea la viață a naturii, este pentru persoanele alergice prilej de suferință. Polenul florilor și copacilor este cel care declanșează alergiile de primăvară.

El joacă rolul de alergen și produce în organism activarea unor reacții imunitare în lanț, cu apariția de anticorpi și histamină.

Aceste substanțe stau la baza simptomelor de alergie cum sunt: secreția apoasă a nasului, strănutul, tusea, mâncărimea nasului și a ochilor, înroșirea ochilor, lăcrimarea intensă.

Intrarea în contact cu polenul este favorizată de vântul caracteristic primăverii și mai redusă în zilele ploioase.

Dintre copacii care declanșează frecvent alergii amintim: plopul, fagul, frasinul, salcia, arțarul, dudul, stejarul, ulmul. O dată cu înaintarea în vară predomină alergiile la fân, graminee, ambrozie. Un așa numit teren alergic este cel care predispune la reacții mai grave la polen, praf, păr de animale sau alți alergeni.

Astfel de reacții grave sunt astmul bronșic și edemul laringelui. Medicul specialist care pune diagnosticul și recomandă tratamentul alergiilor este medicul alergolog.

Testarea sensibilității la diferiți alergeni se face fie prin aplicarea pe piele a substanțelor, fie prin titrarea imunoglobulinelor specifice în sânge.

Alergiile de primăvară pot fi combătute prin tratamente medicamentoase, cu efect mai degrabă simptomatic:
• Antihistaminicele, care scad cantitatea de histamină eliberată în corp, reducând astfel sau prevenind simptomele alergiilor.

• Decongestionantele nazale, care scad congestia nazală, adică inflamația care a cauzat mărimea vaselor de sânge și înfundarea nasului. Folosirea lor în exces produce însă dependență, cu dispariția efectului la doze tot mai mari.

• Steroizii sub formă de spray nazal, care reduc inflamația locală, dar aplicați în exces pot produce dependență și reacții adverse notabile.

• Steroizii sub formă de pastile, care scad reacția alergică la nivelul întregului
organism, dar pot avea reacții adverse importante, și de aceea vor fi administrate numai la indicația medicului specialist.

• Picăturile de ochi, utile în cazul simptomelor oculare.

Alte mijloace de prevenire a alergiilor sunt: modificarea mediului pentru reducerea alergenilor sau mijloace generale de reglare a imunității precum gemoterapia, fitoterapia, homeopatia sau acupunctura.

 

Dr Irina Ionica

 

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.