Acţiune privind controlul punerii în aplicare a legislaţiei de protecţie a lucrătorilor expuşi la agenţi chimici cancerigeni

În cursul trimestrul I 2017 se va desfăşura „Acţiunea privind controlul punerii în aplicare a legislaţiei de protecţie a lucrătorilor expuşi la agenţi chimici cancerigen”, având drept scop prevenirea cancerului profesional prin controlul punerii în aplicare a legislaţiei specifice şi prin conştientizarea factorilor interesaţi, anunţă ITM Călăraşi. Cancerul este considerat principala cauză a deceselor legate de muncă în UE. Anual, în UE 28 se înregistrează, conform estimărilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii, peste 100.000 decese provocate de cancerul profesional, ceea ce reprezintă 53% din decesele determinate de accidentele de muncă şi de bolile profesionale împreună. În România, aproximativ 50 de mii de oameni mor anual din cauza cancerului. Se estimează că în anul 2011 s-au produs 4.233 de decese din cauza cancerului profesional.
Practic, toţi oamenii pot fi expuşi la agenţi cancerigeni din când în când, ca de exemplu, la gaze de eşapament atunci când străbat străzi aglomerate. În cazul expunerii la locul de muncă, riscul de a dezvolta cancer este însă mult mai mare. Mulţi lucrători sunt expuşi zilnic, mulţi ani, la niveluri ridicate de substanţe cancerigene. Este important să se menţioneze că expunerea la substanţe cancerigene în sine nu este, în general, singurul factor care contribuie la dezvoltarea cancerului la un muncitor. Pentru cele mai multe substanţe cancerigene, contează modul în care lucrătorul este expus, de exemplu, prin inhalare sau prin contact cutanat, la ce concentraţii şi pentru cât timp. De asemenea, moştenirea genetică şi biologică a muncitorului şi stilul său de viaţă pot contribui la dezvoltarea cancerului. Cu toate acestea, expunerea profesională la substanţe cancerigene este un factor major de risc cancerigen şi, prin urmare, sunt necesare soluţii inteligente pentru a reduce expunerea la agenţi cancerigeni la locul de muncă. Substanţele cancerigene se folosesc în multe activităţi economice: agricultură, laboratoare de cercetare, construcţii, gaz, şantiere navale, industria petrolieră, tratamente ale metalelor, transporturi feroviare, imprimerii, industria ceramică, industria textilă, industria materialelor plastice, sectorul sanitar, industria lemnului, industria sticlei, industria cauciucului etc. Parlamentul European a solicitat statelor membre să accelereze punerea în aplicare a Regulamentului REACH, în special înlocuirea substanţelor chimice care provoacă cele mai frecvente boli profesionale. De asemenea, a cerut inspecţiilor muncii să intensifice iniţiativele de prevenire şi de educare care vizează creşterea gradului de sensibilizare a cetăţenilor cu privire la normele şi la procedurile de sănătate şi securitate. Inspecţia Muncii susţine sloganul Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului din anul 2017:”Să învingem cancerul mai curând!”.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.